Gauk karščiausias <strong>G7 sportas</strong> naujienas, akcijų ir nuolaidų pasiūlymus!

Trenerė Monika: subalansuota mityba - riebalai

Tęsdama praėjusio mėnesio straipsnio temą apie maistines medžiagas, šį mėnesį Jums aprašysiu RIEBALUS. Daugumai susidariusi nuomonė, jog riebalai, kaip maistinė medžiaga yra nereikalinga ir, netgi, reikėtų jų vengti. Bet taip manyti yra visiškai klaidinga, nes riebalai yra labai svarbūs pilnavertei ir subalansuotai mitybai palaikyti.

Riebalai, kaip energijos šaltinis, daugiausia naudojami neintensyvios veiklos metu ( todėl norint jų daugiau „sudeginti" rekomenduojamas ilgesnis, bet lėtesnis važiavimas dviračiu, ėjimas ar bėgimas) bei atliekant ištvermės pratimus. Rekomenduojama vartoti mažiau riebaus maisto ne vien todėl, kad riebus maistas didina riebalų atsargų kiekį mūsų organizme, bet ir todėl, kad kasdieninis maisto kalorijų santykis turėtų sąlygoti didesnį kaupimą angliavandenių, kurie yra svarbiausias energijos šaltinis fizinio krūvio metu. 
Per didelis riebalų suvartojimas skatina jų kaupimąsi organizme. Prisiminkite sveikos mitybos piramidę - riebalai pačiame viršuje, jų suvartoti turime mažiausiai.

 

 

Riebalai skirstomi į kelias grupes:
- sotieji - jų gausu riebioje mėsoje;
- nesotieji - jų yra augaliniuose aliejuose, avokaduose, riešutuose.

Sočiųjų riebalų reikėtų vengti ir juos pakeisti augaliniais riebalais. Jie turi sudaryti apie 10 - 15%  gaunamos energijos. Su riebalais gaunamos riebalų rūgštys reikalingos ne tik energijos gamybai, bet ir raumenų auginimui. Riebalų rūgštys būna sočiosios, mononesočiosios ir polinesočiosios. Nuo riebalų rūgščių sudėties priklauso jų savybės.
Sočiosios riebalų rūgštys dalyvauja cholesterolio apykaitoje. Mononesočiosios - nedidina cholesterolio koncentracijos kraujyje. Polinesočiosios - yra būtinos gyvybinei organizmo veiklai. Tik omega 6 ir omega 3 riebalų rūgštys yra nepakeičiamos, nes žmogaus organizmas jų visai nesintetina.  Šios pagrindinė riebalų rūgštys turi būti gaunamos su maistu. Jų gausu sėmenyse, rapsų aliejuje, žuvyje, žalialapiuose augaluose.